Velikokladuški spomenici sramote

Home

Velikokladuški spomenici sramote

Porodica Sulejmanagić bori se da očuva mezarje na kojem privatnik želi graditi ugostiteljski objekt.

Uz trotoar i saobraćajnicu između stambenih i poslovnih objekata na ulazu u Veliku Kladušu, poput "čardaka ni na nebu ni na zemlji", stoji dio mezarja s nekoliko nadgrobnih spomenika - nišana. Na komadu zemlje visokom blizu četiri metra i toliko širokom, s omotima od traka i mreža...

Krajem augusta pisali smo o nesvakidašnjem prizoru na ulazu u Veliku Kladušu, općinu na krajnjoj zapadnoj granici Bosne i Hercegovine. Slučaj "mezarje" ponovo je u protekla dva dana uzburkao javnost u tom krajiškom gradiću, dovodeći stanje do usijanja.

Dijelovi ostalih mezarja i nišana nisu izdržali novi nalet građevinskih mašina, posrnuli su i zaustavili se na trotoaru, čineći današnju sliku još neobičnijom - policija pored "posrnulih" dijelova mezarja i kubika zemlje, na samom ulazu u gradsko središte, regulira saobraćaj, a građani ga zaobilaze i uglavnom šute.

Porodica Sulejmanagić, koja je vlasnik pomenute parcele na kojoj se desecima godina nalazi obiteljsko mezarje, čekajući izvršenje rješenja i odluku nadležne općinske inspekcije o zaštiti ostalog dijela mezarja, sama je krenula u akciju zaštite i osiguranja od daljeg rušenja. Mevlida Sulejmanagić pojašnjava da su to morali uraditi zbog padavina i lošeg vremena.

Građevinske mašine na mezarju

"Počelo je naglo obrušavanje, a danima čekamo da se to uradi po nalogu Inspekcije", objašnjava.

Nakon što su postavili zaštitu kako bi izgradili zaštitni zid, kako je to predviđeno i naloženo u rješenju Inspekcijske službe Velika Kladuša, vlasnik susjedne parcele, samo iz njemu znanih razloga, angažirao je građevinske mašine koje su srušile tu zaštitu. Uklanjanje zaštite pokrenulo je dalje obrušavanje, nadgrobni spomenici su s ostacima zemlje zatrpali trotoar. Tom je prilikom oštećen i jedan automobil koje je tu bio parkiran.

"Očito da je daljnje rušenje bio nekome cilj. Vlasnik susjedne parcele-zemljišta vršio je iskop na svojoj, ali i drugoj parceli, koja je vlasništvo Općine Velika Kladuša, što je izazvalo daljnje obrušavanje", kazuju u obitelji Sulejmanagić.

Općina Velika Kladuša je prije nekoliko godina prodala zemljište uz pomenuto mezarje biznismenu Marku Hudišiću, koji godinama boravi u inozemstvu, kako bi tu navodno gradio ugostiteljski objekat. To zemljište je ranije trebalo biti vraćeno Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je davno uvakufljeno.

Nakon što je počeo građevinske radove i kada je počelo urušavanje mezarja, u oktobru prošle godine, građevinska inspekcija Velike Kladuše zapečatila je gradilište i zabranila dalje radove. U novembru prošle godine izdan je prekršajni nalog za nezakonito izvođenje radova te je izdato i rješenje kojim se nalaže hitna sanacija i osiguranje susjednih objekata, zbog stabilnosti.

'O tome nije dobro govoriti'

Nedugo nakon toga, građevinski inspektor se povukao iz neobjašnjivih razloga, a novi je imenovan tek polovinom ove godine. Krajem septembra urbanističko-građevinska inspekcija izvršila je kontrolu i izdala nalog da se u roku od tri dana zaštiti mezarje betonskim zidom, što nije urađeno.

Prošle sedmice počele su aktivnosti na gradnji traženog zaštitnog, betonskog zida na osiguranju mezarja. Međutim, pokrenula je to obitelj Sulejmanagić, kako su već kazali, zbog daljeg obrušavanja izazvanog padavinama i lošim vremenskim uvjetima, ali i bojazni da će se svi mezari urušiti.

Nakon što su počeli radove na zaštiti, uslijedila je akcija vlasnika susjedne parcele i ni reakcijom policije nije spriječeno uklanjanje postavljene zaštite. U obitelji Sulejmanagić ne znaju šta dalje i kako riješiti sadašnje stanje.

Svi su suočeni s prijetnjama i svi u Velikoj Kladuši s kojima smo razgovarali o ovom problemu kažu da "o tome nije dobro govoriti - što sebi tražiti posla".

Reagirali su jedino iz Općinske organizacije Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, tražeći od nadležnih hitnu akciju na provjeri cijelog slučaja, posebno uzurpacije privatne imovine na kojoj se nalazi mezarje, koja je rušena 26. novembra, te uzurpaciju susjedne parcele koja graniči s mezarjem, a vodi se kao vlasništvo Općine Velika Kladuša.

Više se ništa ne vidi i ne čuje

"Tražimo da se utvrdi odgovornost i sankcioniraju odgovorni, jer smatramo da je u ovom slučaju prekršen član Krivičnog zakona [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na protupravno zauzimanje nekretnina od općeg značaja, nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova, samovlašće te povreda mira pokojnika, zbog čega su i s pravom građani Velike Kladuše uznemireni. Na sceni je klasična uzurpacija i uništavanje privatne i državne imovine, čime se zadire u temelje osnovnih vrijednosti", navodi se u zahtjevu lokalnog SDP-a.

U Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona potvrdili su da će cijeli slučaj dobiti i pravni sudski epilog. Još rade na provjeri navoda krivične prijave i proces je u toku. Kako kažu, protiv Marka Hušidića podnesena je prijava zbog krivičnog djela povreda mira pokojnika. Za svakoga onoga "ko neovlašteno prekopa, razruši, ošteti ili na drugi način grubo oskrnavi grob ili drugo mjesto ukopa ili spomenika na umrle", prema Krivičnom zakonu, predviđena je novčana ili kazna zatvora u trajanju do jedne godine.

I opet u Velikoj Kladuši šutnja. Na jednoj strani samovolja, vandalizam, uzurpacija... Na drugoj sramota. I građani, koje obuzima šutnja, ili strah, ili čak bježanje, kazuju mnogi s kojima smo razgovarali. Kao da se više ništa ne vidi i ne čuje, kao da je ovdje sve diktirano na silu.

 

Izvor: (Al Jazeera)

Topic
Objavito: Tue, 11/28/2017 - 23:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top