Prednosti i mane cuge

Home

Prednosti i mane cuge

Većina ljudi, kada dođe do ovog pitanja, a nemaju neku veliku medicinsku kontraindikaciju da ne smiju nimalo piti, kaže "pa dobro, sve se može, umjereno". Međutim, duboko u sebi, znamo da je alkohol dobro izbjegavati, pogotovo ako što duže želite izgledati mladoliko. No, studija objavljena u Nature pod naslovom "Beneficial effects of low alcohol exposure, but adverse effects of high alcohol intake on glymphatic function" pokazuje da je pijenje dvije čaše alkohola dnevno dobro za nervni sistem jer pomaže u pročišćavanju toksina u limfatičkom sistemu mozga, uključujući čak i beta-amiloid i tau protein te smanjuje upalu. Tim koji je napravio ovaj rad, predvođen Maikenom Nedergaardom, 2011. godine je opisao limfni sistem mozga, tzv. glimfatični sistem, "drenažni sistem" mozga pomoću kojeg se iz moždanog tkiva uklanjaju proteini, a distribuiraju hranljive molekule, poput glukoze, aminokiselina, lipida i neurotransmitera. Pokazalo se da visoke doze alkohola od 1.5 grama etanola po kilogramu tjelesne mase umanjuju sposobnost glimfatičkog sistema da obavlja ove značajne funkcije.

DRINKS

Međutim, niske doze od 0.5 grama etanola po kilogramu tjelesne mase djeluju suprotno: povećavaju sposobnost glimfatičnog sistema za dreniranje nervnog tkiva od toksičnih materija. Životinje koje su eksperimentalno izložene ovim niskim koncentracijama etanola, imale su manje upala u moždanom tkivu i toksične materije su bolje uklanjane iz mozga u poređenju sa životinjama kojima nije davan alkohol. Ova koncentracija odgovara količini etanola u približno dvije čašice. 

Studija je pokazala da je umjereno uzimanje alkohola povezano sa smanjenim rizikom od demencije, međutim, prije nego što počnete trljati ruke i skakati od sreće, moram vam još nešto reći. Naglasak je na umjerenom uzimanju alkohola.

boce pica

Naime, jedna druga studija, koja je analizirala podatke preko milion pacijenata  sa demencijom (Francuska, hospitalizirani između 2008. i 2013.), pokazala je kako je prečesto, hronično uzimanje alhohola povezano sa povećanim rizokom obolijevanja od Alzheimerove bolesti. Zapravo, alkohol je jedan od najvećih vaktora rizika za demenciju koje može izbjeći. Ova studija, objavljena u The Lancet Public Health pod naslovom "Contribution of alcohol use disorders to the burden of dementia in France 2008–13: a nationwide retrospective cohort study" pokazala je kako je čak 38% slučajeva rane demencije direktno povezano za (zlo)upotrebom alkohola. 

Objavito: Pon, 03/12/2018 - 12:16

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top