Kurz: Prekinuti pregovore s Ankarom o pristupanju EU

Home

Kurz: Prekinuti pregovore s Ankarom o pristupanju EU

Austrijski kancelar Sebastian Kurz osudio je kršenje ljudskih prava u Turskoj i pozvao na prekid razgovora s Ankarom o pristupanju EU, prenijeli su njemački mediji.

On je tokom intervjua za magazin "Velt" rekao da treba prekinuti razgovore s Ankarom, jer vlast sistematski krši ljudska prava i najvažnije demokratske vrijednosti, kao i zbog činjenice da se više ne provodi Kopenhagenski kriterij, koji sadrži pravila kojima se određuje je li neka zemlja spremna za pristupanje EU.

Kurz je dodao da je Turska i dalje važan partner EU i da bi se odnosi Ankare i Brisela trebali održavati na osnovu politike dobrog susjedstva, prenio je Sputnjik.

Turska je 1997. godine proglašena zemljom koja može pristupiti EU, a razgovore o pristupanju Brisel i Ankara su započeli 2005. godine.

Odnosi između Brisela i Ankare pogoršani su nakon propalog vojnog udara u Turskoj u julu 2016. godine. Ankara je Evropu optužila da daje azil onima koji su organizirali vojni udar, dok je Brisel oštro kritizirao zatvaranje novinara i aktivista za ljudska prava u Turskoj i suspendirao pripreme za novo poglavlje u pregovorima o pristupanju Turske EU.

Topic
Objavito: Pon, 03/26/2018 - 08:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top