Karta beogradskih Večernjih novosti koja je probudila duhove prošlosti u BiH: Bihać i Bužim na “karti obuke” mladih Bošnjaka (FOTO)

Home

Karta beogradskih Večernjih novosti koja je probudila duhove prošlosti u BiH: Bihać i Bužim na “karti obuke” mladih Bošnjaka (FOTO)

Naslovnice srbijanskih i srpskih medija proteklih dana bile su pune naslova o tome da Izetbegović sprema Bošnjake na rat, te da se u Krajini formiraju paravojne formacije s kojima upravlja bošnjački član Predsjedništva BiH.

U tekstovima su korištene fotografije airsoft klubova iz BiH, kao i karta naše države s informacijama da su obuke sprovedene u Bužimu, Bihaću, Maglaju, Zenici, Sarajevu, Tuzli i Živinicama.

Prema pisanjima srbijanskih medija i emitovanim prilozima Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) i banjalučke Alternativne televizije (ATV), više od 9.000 mladića u dobi od 18 do 35 godina ove godine je prošlo školu pucanja i osnovnih taktičkih borbenih radnji, a navodi se i to da je 5.000 njih zadužilo uniformu i osnovnu vojnu opremu.

Nedugo nakon objave članaka reagovali su airsoft klubovi iz Bosne i Hercegovine čije su fotografije korištene u tekstovima kao dokazi gore navedenih informacija, tvrdnjom da oni nemaju nikakve veze s Bakirom Izetbegovićem te da se radi samo o sportu koji je zastupljen u čitavom svijetu. Iz solidarnosti prema klubovima u Federaciji Bosne i Hercegovine, oglasili su se i predstavnici airsoft klubova Republike Srpske.

Na ovakav medijski gaf, reagovala je i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

“U vezi sa vašim upitom obavještavamo vas da Državna agencija za istrage i zaštitu ne raspolaže saznanjima o formiranju paralelnog/tajnog vojnog sistema u BiH, kojim navodno koordinira navedeni član Predsjedništva BiH”, odgovoreno nam je iz SIPA-e.

Isti taj odgovor SIPA-e, prenijeli su “mediji” u RS-u i Srbiji. Zanimljivo je da su to isti “mediji” koji su , nepotrebno, plasirali laž o airsoft klubovima u FBiH. Riječ “odgovornost” u BiH ne postoji jer da postoji, neko bi morao odgovarati za ovakve, neprovjerene, gnusne, huškačke naslove i priloge “medija” iz manjeg bh. entiteta.

 

(izvor: Usn.co.ba)

Topic
Objavito: Čet, 11/30/2017 - 22:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top