Kako se zdravo hraniti ?

Home

Kako se zdravo hraniti ?

Svakim se danom povećava broj raznih vrsta prehrambenih proizvoda koji svojom atraktivnom ambalažom privlače pozornost potrošača da ih kupe i konzumiraju. Kako odabrati ono što je najbolje za naš organizam i zdravlje?

Zdravom prehranom se smatra ona prehrana kojom se u organizam unosi optimalna količina bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vitamina, minerala i vode. Međutim, zbog ubrzanog načina života i nekvalitetne hrane na tržištu, uravnotežena prehrana postaje sve veći izazov. Nutricionisti su zaključili da su se i dnevne potrebe za vitaminima i mineralima značajno povećale. Najveća odstupanja su kod vitamina C, E i K, za folate, te minerale magnezij i željezo. Za sve navedene vitamine i minerale novi preporučeni dnevni unosi za odrasle veći su nego prije.

VITAMINI
Multivitamini

Stoga, važno je znati gdje možemo nabaviti visokokvalitetne suplemente provjerenih proizvođača. U Cazinu je, naime, nedavno otvoren protein shop ElitNutrition, u čijem se asortimanu može pronaći velik izbor ne samo proteinskih suplemenata i proizvoda za poboljšavanje kvaliteta treninga, već i pomenutih vitamina i minerala u obliku tableta i prašaka, kao i proizvoda za mršavljenje.

Iz ponude izdvajaju već dobro poznati whey protein koji igra važnu ulogu u oporavku mišića nakon tjelesne aktivnosti i potiče rast mišićne mase. Važno je napomenuti da su istraživanja pokazala da ovakva vrsta proteinskih prašaka funkcionira jednako dobro kao i proteinski izvori iz čvrste hrane.

Pored whey proteina, nude vam i bogat asortiman vitaminskih suplemenata poput vitamina C, vitamina iz skupine B kompleksa, ali i multivitaminskih formula za uravnotežen dnevni unos vitamina kao što su Daily formula, Sports Multi, Multi Women, Multi Pack 8 i drugi. Vitamin C jača imunitet, pomaže u prevenciji oštećenja tkiva, štiti tjelesne tekućine od slobodnih radikala, i to vrlo uspješno od onih iz onečišćenog zraka i duhanskog dima, te vraća vitamin E u aktivni oblik. Nedovoljan unos vitamina C u tijelo, kao rezultat nepravilne prehrane, dugoročno znači ometanje proizvodnje kolagena u tijelu, što znači da se tijelo ne može adekvatno oporaviti od svakodnevnih tjelesnih aktivnosti, ali i da će zdrava tkiva postajati sve slabija. Kolagen je od iznimne važnosti za zdravlje kože, kostiju, hrskavice, ligamenata i tetiva, stijenki krvnih žila i zuba.

B vitamini ključni su za više stotina različiti enzimskih reakcija u organizmu. Rezultat njihovog djelovanja su lijepa koža, kosa i nokti; ključni su za dobro raspoloženje, bore se protiv umora i nedostatka energije, štite od kardiovaskularnih bolesti, te omogućavaju trudnoću bez komplikacija.

 

Od minerala izdvajamo cink i magnezij. Cink je mineral koji se u organizmu nalazi u jako sitnim količinama i jedan je od najvažnijih nutrijenata za funkciju imuniteta. Bez obzira na to, on je jako bitan za normalnu funkciju tijela i njegov nedostatak može izazvati brojne posljedice.
Magnezij je nužan za rad srca i krvotoka. U organizmu se nalazi u kostima (60%) i serumu, te sudjeluje u nizu enzimatskih procesa (Krebsov ciklus, sinteza proteina i nukleinskih kiselina). Sudjeluje u stvaranju energije (ATP), transportu glukoze u stanice i neuromuskularnom prijenosu podražaja. Važan je i u procesu zgrušavanja krvi te za relaksacijsku fazu mišićne aktivnosti.

Magnezijum
Vitamin

Omega-3 masne kiseline u primarnoj prevenciji smanjuju rizik nastanka koronarne bolesti srca, a u sekundarnoj prevenciji smanjuju rizik od ukupnog mortaliteta, kardiovaskularne smrti, kongestivnog zatajenja srca, infarkta miokarda i moždanog udara. Utiču na vid, cirkulaciju i zdravlje u trudnoći.

Glukozamin, kondroitin & MSM u jednoj kapsuli, doprinose stvaranju i održavanju zdrave hrskavice, tetiva i drugih vezivnih tkiva. Također pomažu u održavanju fleksibilnih zglobova.

 

Hydroxycut ProClinical  preparat broj jedan za gubitak kilograma. Pro Clinical Hydroxycut je formula sastavljena od klinički provjerenih sastojaka (ekstrakt vrkute, orientalski kim, divlja menta i divlja maslina), za smanjenje tjelesne težine, koja u kombinaciji s dijetom i tjelesnom aktivnošću postiže izvrsne rezultate.

Pored navedenih suplemenata, u ElitNutrition shopu možete pronaći i zdrave niskokalorične poslastice bez udjela šećera poput maslaca, namaza, smjese za palačinke, te ukusnih proteinskih kolačića.

 

ElitNutrition shop možete pronaći na prvom spratu tržnog centra Ljiljan u Cazinu.

Omega
Objavito: Tue, 03/13/2018 - 08:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top