Danas presuda specijalcima MUP-a RS-a za pljačku 300.000 eura

Home

Danas presuda specijalcima MUP-a RS-a za pljačku 300.000 eura

Okružni sud u Banjaluci u ponedeljak bi trebalo da izrekne presudu bivšim specijalcima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) optuženim za pljačku 617.000 konvertibilnih maraka (približno 310.000 evra).

Republički javni tužilac Živana Bajić rekla je u završnoj reči da je krivica Vladana Malića, Gorana Paraša, Aleksandra Popovića i Olega Bande dokazana i da oni treba da budu proglašeni krivim, dok su odbrane navele da nije jasno ko je oštećeni u slučaju pljačke jer Tužilaštvo uopšte nije ponudilo nijedan dokaz o vlasništvu novca, prenosi BIRN BiH. 

Za oružanu pljačku 617.000 KM iz blindiranog vozila "Sector securityja", izvršenu na autoputu Banjaluka – Gradiška u septembru 2015, optuženi su bivši specijalci MUP-a RS-a Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović i civil Oleg Banda.

Oni su nakon prvostepenog postupka bili osuđeni na ukupno 42 godine robije, ali je Vrhovni sud Republike Srpske u februaru ove godine ukinuo presudu i vratio suđenje na početak.

Svjedok pokajnik šutio na suđenju

Pre iznošenja završnih reči Danijel Kuzmić, svedok pokajnik Republičkog javnog tužilaštva, kažnjen je novčano u iznosu 3.000 KM (približno 1.500 evra) zbog toga što je ćutao na sva pitanja koja mu je postavio tužilac.

Bivši radnik "Sector securityja" Kuzmić ranije je do detalja govorio o svojoj ulozi u oružanoj pljački 617.000 KM, ali je u ponovljenom postupku odbio da odgovara na pitanja.

Kuzmić je ćutao i nakon što ga je sudija Olga Pantić više puta upozorila da će biti novčano kažnjen, što je na kraju i učinjeno.

"Vi niste dužni odgovarati na pitanja i pričati o stvarima izvan okvira sporazuma o priznanju krivice koji ste potpisali sa Tužilaštvom, da li ste me razumjeli?", pitala je sudija Pantić, nailazeći svaki put na ćutanje, nakon čega je odlučila da svedoka kazni novčano.

Nakon odbijanja Kuzmića da svedoči tužiteljica Bajić je pročitala deo iskaza koji je dao tokom istrage, a u kojem je detaljno naveo kako ga je uoči oružane pljačke angažovao bivši specijalac i optuženi Popović, te da mu je za njegovu ulogu, odnosno javljanje kada kreće konvoj s novcem isplaćeno 30.000 evra.

Na čitanje iskaza odbrana optuženih je prigovorila, istakavši da to nije u skladu sa zakonom.

"Znam da moji branjenici nemaju ništa sa ćutanjem svjedoka, ali mi ne znamo da li Kuzmić ćuti jer ima određenih problema ili je procesno nesposoban. On je svjedok Tužilaštva, a prave razloge trebao je utvrditi Sud", izjavila je advokat Jadranka Ivanović.

Objavito: Pon, 03/26/2018 - 08:10

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top