Otvoren muzej baklave u Turskoj: Kako čuvena poslastica nastaje i nestaje

Home

Otvoren muzej baklave u Turskoj: Kako čuvena poslastica nastaje i nestaje

Oftamolog Oguzhan Saygili, inspirisan "Muzejom čokolade" u Njemačkoj, odlučio je osnovati "Muzej baklave" u turskom Gaziantepu, koji je poznat po ovoj slastici.

Radionica je prije dva mjeseca dobila status muzeja, a posjetioci šest dana u sedmici imaju priliku upoznati se sa svim fazama nastanka baklave, ali je i degustirati.

Saygili je kazao kako ga je "Muzej čokolade" oduševio, pa je odlučio napraviti nešto slično i u Gaziantepu kako bi doprinio razvoju turizma tog grada.

"Gastronomija ovog grada je veoma dobra. Kad se kaže slatko, odmah se pomisli na baklavu", rekao je Saygili koji se po povratku iz Njemačke odlučio na realizaciju ideje i otvaranja muzeja.

Dodao je kako je ozbiljno pristupio pripremama i da je dugo birao mjesto za muzej.

"Pripremna faza je trajala tri godine. Nakon dugogodišnjeg rada, prije dva mjeseca smo dobili status muzeja", rekao je Saygili koji je dodao kako je sve manje majstora koji jufke razvijaju ručno i da ih mašine sve više zamjenjuju.

Dodao je kako nije bilo nimalo lako naći majstora koji bi tu ručno pravio baklavu.

"Ovdje se pokazuje svaka faza izrade baklave. Ovu umjetnost treba održati u životu. Možda vremenom odavdje izađu novi majstori", kazao je.

Sve je više ljudi koji posjećuju ovaj neobični muzej u kojem baklava-majstora pitaju razne stvari o fazama nastanka poslastice poznate kako na Istoku, tako i na Zapadu.

"Posjetioci imaju priliku vidjeti kako pravljenje baklave ima mnogo detalja i da je riječ o umjetnosti", smatra Saygili.

Esra Kizmaz je jedna od brojnih posjetilaca ovog muzeja. Kazala je kako je prvi put imala priliku gledati kako se pravi baklava.

"Nisam znala da ima tako mnogo detalja. Zahtjeva veliki trud", dodala je.

Objavito: Ned, 03/25/2018 - 17:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top